Erkadın-Der Erzurumlu Girişimci Kadınlar Derneği



üyeol

Menu İlimiz Erzurum
Menu Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi : 1
Dün Gelen : 40
Bugün Gelen : 32
Top. Tekil : 31366
Toplam Ziyaret : 276336
ip Adresiniz : 18.97.14.84
kardelenlerim

https://www.gazetepusula.net/2021/02/09/erzurum-girisimci-kadinlar-dernegi-ve-kardelenleri/
 

 Zekiye Çomaklı

Dünya’nın hemen her ülkesinde nüfusun önemli bir kısmını oluşturan kadınlar olmadan dünya düzeninin olmayacağı gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır. Özellikle üretim sektöründe büyük bir boşluğu doldurmakta ve üretim unsuru olmalarına rağmen günümüzde erkeklerin gerisinde, ‘ikincil işgücü’ statüsü ile sınırlı kalmaktadırlar. Kadınların üretim konusunda ikincil rolleri büyük ölçüde geleneksel iş bölümü ile ilgilidir. Adet törelere, gelenek-göreneklere dayanan işbölümü her toplumda, köy de kentte farklı düzeylerde olsa da temelde; çocuk doğurmak ve büyütmek, ev işlerini yapmak gibi işler fizyolojik ve sosyolojik açılardan kadınların temel görevleri arasında yer alırken, çalışarak para kazanma işi erkeklerin esas görevi olarak kabul edilmiş.

Kadınlarımız arasında girişimcilik ruhu taşıyan, kendini birey olarak hissedebilmenin bilincinde olan hanımlara yardımcı olabilmek için yola çıkan derneğin faaliyet alanı ev ‘eksenli çalışma’ ortamı oluşturmak, sanayi kuruluşlarının olmadığı ilimizde çalışma ortamı bulamayan niteliksiz hanımlara eğitimler vererek onların yapabilecekleri iş fikirlerinin ortaya çıkmasını sağlamaktı.

Katıldığımız eğitimlerde iyice farkına vardık ki “ Nereye gideceğini bilmeyen kaybolduğunu anlamaz, ne aradığını bilmeyen bulduğu şeyin kıymetini bilemez, ne çıkarsa bahtına” diyerek oturur kalır. Biz bahtımıza çıkanla değil aklımıza gelenle hareket etmeliyiz diye düşünmeye başladık.

İşte, burada öğrenme devreye girdi. İlk önce ‘ öğrenmeyi’ öğrenmeli, kendimizde bulunması gereken en önemli özellik olan “ takım ruhunu” inşa etmeyi ilke edinmeli ve  ben, sen değil biz olmalıydık.

Yoksul evin kavgası eksik olmaz. Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği, istihdam alanlarının yokluğu ile ekonomik sıkıntı çeken kadınlarımıza eğitimler vererek yol gösteren, ev eksenli çalışma, girişimcilik, pazar bulma v.s. ile ilgili bilgi vermeyi hedefleyen ilimizin ilk ve tek derneği olarak;
Dün – Tecrübedir -Öğren
Bugün – Fırsattır -Kullan
Yarın -Gelecektir –Planla dedik
 ve Kardelenlerimiz ile planlayarak bu günlere geldik.

Kadınlarımıza rol model olan bir kaç Kardelenimiz

  Balları Ödül Alan İlk Arıcı Kardelen; Cahide Ciran

Erzurum’un yerlisi ve sevdalısı ERKADIN üyesi Cahide Ciran. 2003 yılında kurucu üye olup hala dernek denetleme kurulu üyesidir. Cevval bir

Dadaş kızıdır. Dernek çalışmalarında gönüllü gerektiği zaman ilk koşturanlar arasında onu görürsünüz.

Cahide Hanım derneğimizin verdiği tüm eğitimlere katılmanın yanı sıra farklı kurum ve kuruluşlar tarafından verilen eğitimlere de katılarak sertifikalar aldı. “ Sen emeklisin, ‘bu sertifikalar ne işine yarayacak?’ diyerek beni soğutmaya çalışanlar oldu ama ben yılmadım elbet bir gün bir işe yarar dedim ve eğitimlerden yararlanmaya devam ettim” diyor.

Evli, üç çocuk iki torun sahibi olan Cahide Hanımın eşi esnaf. Bu arada yaz aylarında eşinin köyünde yaptıkları evlerinde kalıyor ve arıcılıkla uğraşıyor. Arıcılığa birkaç kovanla hobi olarak başlayan eşi, oğul veren arılarının sayısı ile kovanlarının artması özellikle de kendileri için ürettikleri balın misafirlerinin aşırı beğenmesi sonucunda kovanları artırma yoluna gidiyor.

Telkinlerimiz sayesine sevgili üyemiz Cahide Hanım, arıcılık belgesini almasının yanı sıra ürettiği balları da şekersiz bal olarak ödül aldı. Şimdi eşine takılıyoruz; “hadi bakalım girişimci kadın ruhu ile belgesini de alıp seni meşakkatli bir uğraş olan arıcılıkta yalnız bırakmayan          Cahide Hanımın yardımı ile daha neler yapacaksın” diyoruz. Muharrem Bey, her zaman ki güler yüzü ile bizi tebessümle karşılayarak şekersiz ballarından ikram ediyor.

ERKADIN’ın sevgili Kardelenlerinden Cahide Ciran, 120 kovanın bakımı ve  bal sağımını eşi ile birlikte yaparken, kovanları kışlamak için Iğdır’a göndereceklerini ve hayırlısı ile yazın tekrar bir araya geleceklerini bize anlatıyordu.      

Tiftik Papak ve Yemekler İle Işılay Çakır

 2003 yılından beri dernek çalışmalarında aktif rol alan bir denetim kurulu üyemiz Işılay Çakır. Kız meslek lisesi mezunu ve Sosyoloji okumuş. Gazeteci İsmail Çakır ile evli, iki erkek evlat sahibi yani bir kaynana adayı. Dadaş kızı Işılay Çakır, tuttuğunu koparan yenilikçi fikirler aklına gelince sabahı beklemeden telefonla bilgiler verip sabah ilk iş olarak heyecanla derneğe koşan bir üyemiz.  Derneği kurup üye olduktan sonra epey zor aşamalardan geçtiklerini belirten Çakır, “ Dernek yönetim kurulu olarak üyelerimiz ile birlikte bir yıl boyunca eğitim aldık. Girişimcilik üzerine çalışan bir dernek neler yapar, nasıl başarılı olur anlamaya, öğrenmeye çalıştık. Proje nedir, nasıl yönetilir, hibe nedir, kredi, KOSGEP, İŞKUR v.s. nedir bu kurum ve kuruluşlar ile neler yapabiliriz diye bilinçlenmemiz gerektiğine inanıyorduk. İnandığımız şekilde de devam ettik. Bu bizi az veya çok başarıya götürdü ya da başarıya gitmek için yola çıkma cesareti verdi” diyor.

ERKADIN’IN kardelenlerinden Işılay Çakır, gerçekten hayallerine kavuştu. Palandöken Inovasyon Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Koopreratifi’ni kurdu ve akla gelmeyecek ürünler üretmeye başladılar. Bu Işılay’ın başarısıydı ama Işılay bir ERKADIN Kardeleniydi. Kardelenlerimizin başarılarından kendimize pay çıkarmakta mahsur görmüyoruz, onlarla gurur duyuyoruz.

Ev Tekstilinde Kudret Ergedik

Derneğimizin gülen meleklerinden üyemiz Kudret Ergedik. Bir aktivite olunca elinden kamerasını düşürmez, akla gelmeyecek görüntülerle o anları ölümsüzleştirir. Basına, insanlarla iletişime olan sevgisini meslek olarak yapamasa bile bu mesleğe olan sevgisine sevgili oğlu Ömer Ergedik ile ulaşmış mutlu bir anne. Belki de yönlendirmesi ile oğlu inşallah Türkiye’nin ünlü spikerlerinden biri olma yolunda.

Anadolu’da kadının geleneksel rolünün dışında sosyal bir Dadaş kızı olarak kadın kimliğini ön plana çıkaran, her konuda kadının aile ve sosyal yaşamda temsiliyetini sağlayan, yaşadığı sorunları en aza indirerek “kendimizi bir adım daha ileriye nasıl götürebiliriz” diyerek eğitimlere önem veren bir Kardelen Kudret Ergedik. El emeği göz nuru yaptığı işler ile kadınlarımıza rol model olmakta ve kendi pazarını oluşturarak kimseye minnet etmemekte. “Bu Pazar oluşturma fikrinin önemini Erzurum Girişimci Kadınlar Derneğinin, Atatürk Üniversitesi ve KOSGEP iş birliği ile verdiği “pazarlama, pazar oluşturma eğitimlerinin ardından kendimiz yürütmeye çalışıyoruz” diyerek aldığı eğitimleri kendi gayreti ile devam ettiren bir Kardelen…

 El Yapımı Ev Aksesuarları Üreticisi, Hatice Güneş

Kardelenlerimizden Hatice Güneş, “ Erzurum Girişimci Kadınlar Derneğinin üyesi olarak aldığımız eğitimler ile üretim ve ticaret sektöründe çalışma hayatına atılamazsak ev eksenli çalışarak ev ekonomisine nasıl katkı sağlanacağını öğrendik. Çocuklarım küçük olmasına rağmen ev işleri, yemek ve çocukların bakımları dışında artan zamanımı evde değerlendirdim. Ev süs eşyaları, aksesuarları tasarladım, yaptım, çok güzel işler çıkardığım müşterilerimin beğenisinden anlaşıldı, bir en önemli olay pazarlama, pazarlama eğitimleri kendimize güvenimizi artırdı. ”diyor.

O da bir dadaş kızı, her zaman Erzurum için endişelenen, “Erzurum ve Erzurumlu her şeyin en iyisine layıktır diyen” samimi bir Anadolu kadını. Bu arada kendini geliştirmeye uğraşıp KPSS ye hazırlanıyor. Üyelerimiz yani Kardelenlerimiz ne kadar başarılı olursa bizler o kadar gururlanırız.

Yöresel Kahvaltılık Kraliçesi Nil Tosun

Nil Hanım kayın biraderi ve eltisi ile birlikte “ya Allah” diyerek çok şık bir kahvaltı salonu açtılar. Nil Hanımın” ERKADIN bizi yüreklendirdi, eğitimlerde kadınların neler başaracağının farkına vardık. Kendimize güvenimiz vardı ama nereden başlayacağımızı bilemiyorduk. Öz güvenimizin de farkına vardık. Mamullerimizi kendimiz yaparak salonumuza gelen müşterilerimize ev kahvaltılıkları sunduk. Baklava, börek, Erzurum ketesi, helva ve Erzurum yerel kahvaltılığında ne varsa onları severek hazırlıyoruz. Sağ olsun derneğimiz, gerek eğitimler, gerek manevi destekleri ile yalnız olmadığımızı hissettiriyor. Şimdi burada her sabah kendi iş yerimizin kapısını; ‘Bismillah’ diyerek açıyoruz. Başardığımıza inanıyoruz, ev ekonomimize destek oluyoruz, ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” diyor. Başarısı ile rol model bir dadaş kızı Kardelen Nil Hanım. İnşallah daha ileride onlarla duyduğumuz gurur ikiye katlanacak.

Pişirim Fırınında İddialı Zehra Sunar

O, Tunus’ta yapılan Dünya Kur’an okuma yarışması 1.si bir Kur’an bülbülünün ablası. O, kadın girişimci olabilmeyi ve olmak için neler yapması gerektiğini öğrenmeye gayret eden ve en genç üyelerimizden biri olarak ilk günden beri bizimle olmaya gayret eden bir Dadaş kızı. Aşçılık kurslarımıza, pasta kurslarına katılım sağlayarak bu mesleklerde bir şeyler yapabilmeyi hayal eden ve o hayali eşine destek vererek gerçekleştiren eşi ile omuz omuza olup fırın açan ilk Kardelenimiz.

Sunar, “Eşim iyi bir ekmek ustasıdır. Ben evlenmeden önce Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği üyesiydim hala üyeyim. Katıldığımız eğitimlerde kadınlar olarak çalışma hayatına atılmak, aile ekonomisine katkı sağlamak anlatılıyordu ama bizim için bir ütopya idi. ERKADIN derneğimiz kadınların iş gücüne katılımlarının artırılması, kendi işlerini kurma ve geliştirme konusunda ihtiyaç duyacakları temel beceriler ve gerekli motivasyonların sağlanması amacıyla pek çok proje ve eğitim yürüttü. Biz genç hanımları yüreklendirdi, hem ailece çalışıp kazanmak, hem birkaç kişiye iş vererek istihdam sağlamış olmanın mutluluğunu yaşamak çok güzel” dedi.

Eşine her yönden destek olarak birlikte yürütecekleri bir iş yeri çok şık ve temiz bir fırın açtılar. Biz de bir kardelenimizin eşi ile omuz omuza iş yeri açmalarını gururla izledik. Bunda bizimde payımız var mı diye düşünmeden önce Kardelenlerimizin rol model üreticiler olmasını, başarılarını onlardan daha çok sahiplenerek yolları açık olsun diyoruz.

Karnavas’ın Kardeleni Gönül Aktürk

Yıl 2006, Valilikte tüm ilçe kaymakamlarının da katıldığı bir toplantıdayız. Erzurum ekonomisi konuşuluyor, ne ile bir adım ileri gidebiliriz diye herkes gönlünden geçeni söze döküyor. Yanımda oturan dönemin Olur Kaymakamı Eren Aslan’a “ Olur da bir bez dokunurdu, babaannem namaz örtüsü olarak kullanırdı. Ehram gibi bürünülmez ama ehram yerini tutacak şekilde dış giysi olarak kullanılırdı. Bunu araştırsanız mutlaka güzel şeyler yapabilirsiniz” dedim. Kaymakam Bey, eski adı Karnavas olan Ormanağzı muhtarı ile görüşünce Karnavas bezinin gerçekten ilçe ekonomisine getirisi olacağı kanaatine varıp atölye kurdu.

O zaman bezin dokunmasını bilen 70 yaşlarında bir hanımdan başka kimse yok, o hanım usta öğretici oldu işe başladılar. Köy muhtarımızın eşi Gönül Aktürk oldukça sosyal bir hanım olarak karşımıza çıktı. Erzurum’a gelince derneğe uğradı, üyemiz oldu, yaptıkları işleri Erzurum da sergileme telaşına düştü. Halk Eğitim merkezinde çok güzel bir kermes açtık. Bir hafta dedik on beş gün yetmedi.

2008 de Kardelenimiz Gönül, Karnavas Bezini proje olarak TOOB ve Hürriyet Gazetesinin birlikte tertiplediği yarışmaya gönderdi. Birinci olarak  30 bin liralık hibeyi hak etti.

Şimdi ki Kaymakamımız İlker Eker’in gayretleri ile 40 kursiyer ve İŞKUR destekli yeniden hayata geçti, başında bizim Kardelenlerimizden Gönül Aktürk var. Şimdi biz bu başarıya nasıl ortak olmayalım.

Kardelen Gönül Aktürk “Kadınların girişimcilik yolu ile güçlenmesi, işini geliştirmesi için ticaretle uğraşması şart değil. Devletimizin imkânları Kaymakamlarımızın gayretleri ile açılan atölyelerde girişimcilik hayallerimiz gerçekleşiyor. Derneğimiz ERKADIN ile de kadın girişimciliği ve ekosistemin gelişmesi sağlanmaya çalışılıyor. Başkanımız bize ‘kendinize inanın, hayallerinize sahip çıkın” diyor. Bizde devletimizin katkıları ile hayallerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Şu an Kaymakam Bey Japonya ile ticari irtibat kurdu, bundan büyük mutluluk olur mu?” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Menu Diğer Haberler
FESTİVAL

[...]

doğuanadolu paneli

Doğu Anadolu Girişimci Kadın Dernekleri panelde buluştu

kardelenlerim

https://www.gazetepusula.net/2021/02/09/erzurum-girisimci-kadinlar-dernegi-ve-kardelenleri/
 

 Zekiye Çomaklı

Dünya’nın hemen her ülkesinde nüfusun önemli bir kısmın[...]

soframda ki coğrafya

13 yıllık öğretmen olan, 3 yıldan beri Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulunda görev yapan, özellikle kız çocuklarının eğitimi ile ilgili birçok proje yür&[...]

Heykelini Dikecekler

Erzurumlu Kadınlar Milli Mücadelenin Kadın Kahramanlarından hemşehrileri Kara Fatmayı konferanslarla anlatarak köyünde heykelini yapacak. 

Erzurumlu kadınlar, Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından he[...]
Erkadın-Der Elazığ Depremine Yardımda Bulundu

Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından başlayan yardım kampanyasına Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği de katıldı. Dernek yönetimi ve üyelerinin felaketin hemen ardından hareket[...]

Er-Kadın, AB Eğitimlerinde

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Derneğinin AB tarafından onaylanan Türkiye de Sivil Toplum Kuruluşlarının Yönetim Kapasitesinin ve Saygınlığının Artırılması Projesi’nin Erzurum da yapıla[...]

Er-Kadın Üyesi İş Yeri Açtı

Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği üyesi Kübra Dalbun eşi Suat Dalbun ile birlikte hayalini kurdukları Hayal Avize isimli iş yerinin açılışını gerçekleştirdiler. İşyerinin açılışı kalabalık bir da[...]

Diyarbakır Annelerine Eskişehirden Destek

Eskişehir’de ve tüm Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri eş zamanlı olarak Diyarbakır annelerine destek vermek için bir araya gelerek ‘Teröre dur’ çağrısında bul[...]